Burde vi klappe litt for andre- og tredjelinje også?

I disse koronatider har det vært skrevet mye om våre nye «helter», altså førstelinje - helsearbeidere, apotekansatte, prester, politifolk, butikkansatte i matbutikken som alle har gjort og gjør en heltemodig innsats for å hjelpe oss igjennom koronakrisen på en best mulig måte. Det er ikke rart at mange har fått lyst til å gå på balkongen for å klappe for dem. Alle flotte ord og all applaus er så vel fortjent. Det tror jeg vi alle er enige om.

Men burde vi også klappe litt for og slå et slag for andre- og tredjelinje, om jeg kan kalle det det? Jeg synes definitivt det. Kanskje ikke bokstavelig talt, men også de fortjener annerkjennelse for den utfordrende situasjonen de brått har kommet i.

For meg er andrelinje de «heltene» som har fått livet snudd fullstendig på hodet, og som på kort tid har måttet tilpasse seg en helt ny hverdag med hjemmekontor og nye digitale møteplasser. De aller fleste i privatsektor etter anbefaling fra myndighetene, jobber nå hjemmefra, og mange i en og annen permitteringsgrad - de som har sittet på hjemmekontor med stengte barnehager og skoler og hele familien rundt seg, er også «helter» i mine øyne. Dette er personer som må «sjonglere» jobb og privatliv på en helt ny måte, og som er ekstremt viktige for privat sektor, AS Norge, og fremtidige norske arbeidsplasser så Norge også har skatteinntekter i fremtiden. De har forbilledlig tilpasset seg den nye hverdagen.

Nesten 50 prosent av alle ansatte i privat sektor er ansatte i små og mellomstore bedrifter (SMB), og de står for nesten halvparten av all verdiskapningen i landet! En tankevekker.Når det gjelder våre ansatte – er jeg mektig imponert over hvor raskt vi mobiliserte og kom opp i «speed» med kreative hjemmekontorer og nye digitale løsninger og samhandlinger med ansatte, kunder og marked på ulike digitale plattformer. Og ikke minst er jeg imponert og stolt over den fleksibiliteten våre ansatte har vist og viser med å «sjonglere» og balansere hverdagen på en best mulig måte. Det er også imponerende å se det arbeidet, samspillet og de resultater vi sammen skaper for våre kunder. Stolt og imponert!

Tredjelinje er alle de «heltene» som i mange bransjer brått ble 100% permittert og som plutselig ikke hadde en jobb å gå til - fordi kunder og marked over natten stoppet opp. Det å plutselig bli fratatt arbeidsoppgaver, er tøft - det å ikke kunne møte sine kollegaer, er tøft - enten man sitter alene i en liten leilighet eller er tett på familien. De er for meg like mye «helter» som personer i første- og andrelinje som allerede nevnt. For det er slik at vi ønsker fortest mulig at alle man alle skal tilbake i arbeide. Derfor er det viktig at kunder og marked har trua og at vi gradvis prøver å komme tilbake til normalen ved å kjøpe varer/tjenester av hverandre.

#SammenErViSterkere. Uansett selskap og bransje, er alle tjent med at både første- andre- og tredjelinje raskest mulig kommer tilbake til normalen igjen, slik at vi sammen kan skape resultater og verdier i privat sektor og for AS Norge. Dette så vi kan opprettholde vår flotte og unike velferd.  

Regjeringen har vist et forbilledlig godt lederskap i «krigen» mot koronaviruset selv om Norge har vært stengt ned og det har kostet mye penger for landet. Vi vil i ettertid helt sikkert diskutere hva som var den rette strategien og prisen vi måtte betale. Men det var i mars vi som land måtte ta de vanskelige valgene, og da var risikoene og usikkerhetene veldig store. Det er ingen sak å ta beslutninger når vi vet konsekvensene og sitter med fasiten i hånda. Ledelse handler om å ta valg og grep basert på råd. Det kunne gått så mye verre og det kunne kostet oss langt flere menneskeliv, norske arbeidsplasser og penger.

La oss feste blikket mest mulig fremover og få hjulene i gang igjen. Myndighetene åpner gradvis opp samfunnet med gjenåpning av barnehager, barneskoler, fysioterapeuter, ulike klinikker, frisører, restauranter, barn og unge får drive sport igjen, og russen får lov til rulle. Flere steder i landet kan man nå nyte utepilsen med gode venner. Fantastisk!

La oss alle ha trua på fremtiden og at norsk næringsliv kommer ennå sterkere tilbake i den nye normalen. Det gjør vi. Det skal vi. Det gjør vi aller beste ved allerede NÅ begynne å kjøpe varer og tjenester av hverandre igjen. LØP og KJØP - vi må få hjula i gang så vi får alle med igjen. Uten Tro, Håp, Kjærlighet og investeringer så stopper Norge opp.

Offentlig- og privat sektor er avhengig av hverandre for å skape en god velferd og et godt land å leve i. Vi skaper verdier og resultater sammen. Ikke hver for oss. Derfor bør vi også klappe litt for andre- og tredjelinje. Men mest av alt  #KlappForHverandre.

Aldri har vel verdens mest kjente slagord/statement stått bedre i disse koronakrisetider:

You`ll Never Walk Alone.
<< Forrige         3 av 69        Neste >>
loader
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV
VÅRT NETTVERK:
loader